Menu

Fii FRESH! Blog

Puține calorii, multă mișcare nu este rețeta ideală pentru slăbit. Multe persoane aleargă după diete de 1000 de calorii / zi, în speranța că vor pierde miraculos kilogramele – repede și ușor. Da, poate fi repede, dar nu e ușor. Ba e atât de greu încât după dietă corpul va recupera mare parte din kilogramele […]

De ce e periculos meniul de 1000 de calorii

Puține calorii, multă mișcare nu este rețeta ideală pentru slăbit. Multe persoane aleargă după diete de 1000 de calorii / zi, în speranța că vor pierde miraculos kilogramele – repede și ușor. Da, poate fi repede, dar nu e ușor. Ba e atât de greu încât după dietă corpul va recupera mare parte din kilogramele pierdute. 

Cu 1000 de cal/zi slăbim repede și agresiv. Când slăbim repede, agresiv, pierdem grăsime, dar și masă musculară. Masa musculară are rol important în metabolism și contribuie la sănătate și longevitate. Este o adevărată comoară pentru corpul nostru, ar trebui să ținem cât mai mult să nu o pierdem, pentru că foarte greu o mai punem la loc. Acumularea de masă musculară presupune un proces intens de muncă la sală și disciplină în farfurie, unde trebuie să ai constant o cantitate considerabilă de proteine.

După stresul unei diete extrem de agresive, cum e cea de 1000 de calorii, probabilitatea de a pune la loc kilogramele pierdute, și chiar și mai mult este foarte mare. Din păcate, punem grăsime, nu masă musculară. 

Într-un studiu în care participantelor (femei obeze) li s-a prescris o dietă de 1000 de calorii vs participante care au urmat un meniu de 1500 calorii, cele care au urmat un regim mai drastic au slăbit în prima fază mai mult (primele 6 luni), dar, după această perioadă scăderea în greutate a încetinit și au început să ia în greutate. Pentru majoritatea participantelor este dificil să susțină o abordare cu restricții alimentare atât de stricte, rezultând, ulterior, într-un consum caloric mai mare și în reacumularea de kilograme. 

O dietă prea drastică vine la pachet cu probabilitatea crescută de a avea un deficit de vitamine și minerale și de sacrificii în zona de stare mentală și psihică – lipsa libidoului, nervozitate, anxietate, constipație, dureri de cap, dereglarea ciclului menstrual, căderea părului. De aceea, este recomadabil ca dieta bazată pe un aport caloric foarte mic să se facă sub supravgherea medicului, fiind recomandată în special persoanelor supraponderale cu risc crescut de diabet. O astfel de dietă trebuie să conțină o cantitate importantă de proteine și aport suplimentar de vitamine, minerale, electroliți, fibre. 

Procesul de slăbire nu este ușor și de aceea ai nevoie de o strategie dincolo de ”mănânc 1000 de calorii pe zi”. 

Ce presupune o strategie corectă atunci când alegi meniul și numărul de calorii?

1/ urmărești care sunt nevoile nutriționale ale organismului tău. 2000 de calorii pentru o persoană înaltă care face sport sau 2000 de calorii pentru o persoană micuță, firavă, sedentară? Fiecare persoană are nevoile sale specifice. 

2/ în funcție de obiectivul tău, de stilul tău de viață, ajustezi macronutrienții – pentru o persoană aflată la limita diabetului, cu un surplus de greutate considerabil, în primă fază e important să scadă destul de repede 12-15% din greutatea totală, pentru a își îmbunătăți markerii de sănătate. Pentru o persoană care vrea să piardă din grăsime și să crească masa musculară, aportul de proteine este primordial. 

3/ nu alegi prima dietă care îți iese în cale, doar pentru că e la modă. Faci sport? Keto s-ar putea să nu fie pentru tine. La fel, dacă ai o perioadă stresantă. Simți că nu funcționezi dacă nu mănânci ceva dimineața? Poate e mai bine să nu îți propui să ții fasting în prima parte a zilei. Ai o perioadă aglomerată, dormi puțin și prost? Poate restricțiile alimentare nu sunt cele mai indicate pentru tine în această perioadă.

4/ gândești dieta în ansamblul vieții tale. Alimentația este influențată de stres, emoții, stil de viață (ești mai puțin sociabilă sau mănânci foarte des în oraș, gătești sau comanzi), somn. Trebuie să știi ce și cum să ajustezi, ca să ai rezultate optime.

5/ îți faci o strategie de mișcare. În loc să îți propui să faci multă mișcare, cât mai multă, alege mișcarea pe care să o poți include natural în programul tău, care să îți facă plăcere și care să servească obiectivului tău. Dacă ești o persoană sedentară, poate e mai ușor să faci pași afară, să mergi la înot sau să îți iei o bicicletă indoor. Dacă vrei să arăți mai tonică, un antrenament la sală (sau acasă) cu greutăți îți poate fi mai potrivit. Nu alerga doar pentru că ai auzit că cei care slăbesc trebuie să alerge. 

6/ ai un exit plan. Multă lume crede că dieta e partea cea grea și că după ce apare numărul magic pe cântar, gata, s-au rezolvat toate probleme. Dacă nu ai un plan pe termen lung, menținerea la greutatea dorită devine o provocare. Cu o dietă rapidă și agresivă, poate că slăbești repede, dar nu ai apucat să îți fixezi niște obiceiuri sănătoase, să îți însușești principii alimentare de bază. Iată de ce, când închei dieta, te întorci la ce știe corpul tău să facă mai bine – ce l-ai învățat tu să facă înainte de dietă. Mai ales că în ultima perioadă, din cauza dietei prea stricte, a fost privat de hrana de care are are nevoie – macronutrienți, minerale, vitamine. 

Majoritatea persoanelor care reușesc să se mențină după dietă, o fac continuând să aibă grijă la ce mănâncă și făcând mișcare. Din păcate, dintre cei care țin dietă, 95% se îngrașă la loc.

Dă la schimb dieta cu 1000 de calorii pe o alimentație sănătoasă, pe termen lung. Astfel, vei avea un ritm de pierdere în greutate normal, de 0.5 – 1 kg/lună, care să îți asigure succes constant, de cursă lungă. În loc să alegi cu disperare (și foame) o dietă de 1000 de calorii și să îți stresezi corpul, mai bine alege să consumi mâncare bună, de 1500 de calorii, să simți că te saturi, dar să fie și suficient încât să fii în ușor deficit caloric, mult, mult mai ușor de suportat de către organism. 

Dana Dobrescu

International Coach Precision Nutrition L1 and mondernmother.ro

Recommend post

FIT FRESH
Main Menu x
X