Menu

Fii FRESH! Blog

  Cu o strategie simplă și câteva tehnici, ai putea să termini sărbătorile cu chef de viață și tonus, nu cu energia pe minus și oboseală. În medie, oamenii iau în greutate 0.5% din greutatea corporală, pe perioada sărbătorilor. (Helander et al. 2015)   Ce avem aici: • Strategie • Tips&Tricks mâncare • Tips & […]

Cum abordăm zilele de Paște

 

Cu o strategie simplă și câteva tehnici, ai putea să termini sărbătorile cu chef de viață și tonus, nu cu energia pe minus și oboseală.

În medie, oamenii iau în greutate 0.5% din greutatea corporală, pe perioada sărbătorilor. (Helander et al. 2015)

 

Ce avem aici:

• Strategie

• Tips&Tricks mâncare

• Tips & Tricks alcool

 

Strategie

Fă-ți un plan legat de cum ți-ai dori să abordezi perioada sărbătorilor.

Moderația ar putea fi o strategie. Ideal ar fi să îți lași timp să savurezi mesele cu familia, prietenii, dar la mesele la care știi că ai control, cum este, de exemplu micul dejun, încearcă să nu exagerezi și să mănânci ceva sănătos.

E perioada salatelor, ridichilor, cepei verzi, ai ouă la îndemână, poți să alegi o carne slabă și… iată un început de zi foarte bun pentru organismul tău.

Dă-ți voie să te relaxezi. Să nu te simți vinovat(ă). Persoanele care sunt stresate și stau mereu cu frica de a nu lua în greutate sunt cele care, în general, își impun mai multe restricții și sfârșesc prin a compensa cu excese.

Quick fact: colesterolul din ou (din mâncare, în general) nu mai e legat direct de colesterolul din sânge, se pare că teoria nu este validată de știința modernă.

Cu toate acestea, albușul este preferat în fața gălbenușului, pentru că are proteine.

Încearcă să fii cât mai activ(ă) posibil. Fă treabă prin casă, nu lenevi toată perioada Paștelui. Dacă poți, ieși la o plimbare după masă – ajută la digestie.

Implică-te în activități intelectuale, care te țin activ(ă). Fără stat fără scop pe canapea, cu TV binging. Avem nevoie și de momente de relaxare, dar fă și ceva care să te implice activ. Asta îți va da energie și tonus.

 

Cum să treci mai ușor peste perioada sărbătorilor

Pentru că tindem să mâncăm mai mult decât de obicei în perioada asta, cea mai simplă regulă este să nu te ridici de la masă încât să nu te mai poți mișca.

Oprește-te cam la 80% – cât să simți că ai putea ieși la o plimbare. Pe care chiar ai putea ieși să o faci.

Nu o să te ajute mentalitatea totul sau nimic. E o perioadă în care mâncarea are un rol social, e păcat să nu savurezi momentele astea. Dar nici nu aborda o mentalitate fără limite, pe ideea că ”doar o dată pe an e Paștele”.

 

Tehnici rapide dacă ai tendința să mănânci mai mult decât e nevoie sau dacă vrei să ai o abordare moderată:

• Bea apă cu jumătate de oră înainte de masă.

• Nu mânca doar pentru că așa se face, pentru că toți din jur mănâncă. Mănâncă doar ce simți nevoia.

• Pune-ți puține feluri de mâncare. Avem tendința să ne săturăm mai repede când mâncarea e mai puțin variată.

• Mănâncă în farfurie mică.

• Acordează-ți ritmul de mâncare după ritmul persoanei de la masă care mănâncă cel mai încet.

• Mănâncă desertul imediat după masă. Nu în locul mesei, nu între mese. Așa vei avea mai mult control asupra cantității.

• Controlează porțiile și nu te stresa prea mult. Alege 2 prăjiturele în loc de 4, o felie de prăjitură mai mică în loc de una mare. Oprește-te când te-ai săturat, nu mânca doar ca să termini tot desertul din farfurie.

• Încearcă să lași pauze între mese, nu mânca încontinuu, doar pentru că e mâncare din abundență în mediul tău, la îndemână.

• Dacă gătești tu, alege rețetele care te ajută să te menții în zona ta de control. În mediul tău deții mai bine controlul.

 

Alcool

• Consumă alternativ, un pahar de apă, un pahar de alcool. Ideal 2 pahare de apă la un pahar de alcool. Ajută la controlul cantității, dar alcoolul este și diuretic.

• Ai grijă la cocktailuri, au foarte mult zahăr.

• Mănâncă înainte de a consuma alcool, ajută la asimilarea mai ușoară a alcoolului (grăsimi, carbohidrați, proteine) și nu te vei ameți atât de repede.

• Alcoolul poate crește senzația de foame și, după consumul de alcool, e posibil să ai tendința să mănânci mai mult decât ai nevoie.

• Dacă te trezești cu stare de mahmureală, bea un pliculeț de săruri de hidratare (se găsesc la farmacie). Și expunerea la frig ajută – o plimbare în aerul mai rece de dimineață e bună, de exemplu (asta dacă te trezești devreme 😊 Însă ai grijă, expunerea la frig suplimentar nu e recomandată când consumi alcool, pentru că acesta scade temperature corpului. Dacă nu ai săruri de hidratare, poți să îți pui o linguriță de sare de Himalaya într-un pahar cu apă.

• Încearcă să te odihnești. Calitatea somnului este afectată după ce consumi alcool (chiar dacă ai impresia că adormi repede și dormi buștean 😊

• Se pare că mahmureala e dată cel mai puțin de bere și cel mai tare de brandy. Ordinea ar fi (de la impact mic la mare): bere – vodka – gin – vin alb – whiskey – rom – vin roșu – brandy

• Cel mai ok este să nu bei alcool. Alcoolul este o toxină pentru orgamism și prioritatea ficatului va fi să scape cât mai repede de această toxină din corp. Celelalte procese metabolice sunt amânate. În plus, alcoolul este pro-inflamator pentru organism.

 

Perioada sărbătorilor nu trebuie să fie atât despre mâncare, cât despre a fi cu cei dragi, de a crea amintiri.

Așadar, zilele de Paște nu sunt despre ce poți sau nu poți să mănânci, ci despre a fi cu cei dragi.

 

Paște fericit!

Dana Dobrescu

Recommend post

FIT FRESH
Main Menu x
X